Ne bucurăm de multe legume în piețe așa că ar fi păcat să nu păstrăm cât mai multe și pentru la iarnă.
Legume asortate marinate pentru iarnă
O rețetă pentru legume marinate o propune retete-usoare.eu.
Ingrediente
- 800 g de roșii;
- 400 g de castraveți;
- 2 ardei grași;
- 200 g de varză albă;
- 2 morcovi;
- o ceapă roșie;
- o ceapă galbenă;
- 5 căței de usturoi;
- 50 g de mărar și pătrunjel.
Pentru fiecare borcan de 1.5 litri:
- o lingură cu vârf de sare neiodată;
- o linguriță de zahăr;
- o lingură de oțet 9%.
- Pentru marinadă:
- apă;
- 2 foi de dafin;
- 18-20 boabe de piper negru;
- 30 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui.
Veți obține 2 borcane de 1.5 litri de legume asortate.
- Îndepărtați cotoarele roșiilor și tăiați-le în feliuțe groase.
- Îndepărtați capetele castraveților și tăiați-i în rondele cu grosimea de 4-5 mm.
- Curățați ardeii grași de codițe, semințe și nervuri. Tăiați-i sub formă de fâșii lungi și subțiri.
- Tăiați cepele în semiluni.
- Tăiați morcovul sub formă de fâșii scurte și subțiri.
- Tocați mărunt pătrunjelul și mărarul.
- Tocați varza fideluță.
- Tăiați usturoiul în feliuțe.
- Puneți toate ingredientele pregătite în borcane sterilizate, așezându-le în straturi și destul de compact.
- Turnați apă fierbinte în borcane, umplându-le complet. Acoperiți-le cu capace sterilizate și lăsați legumele să se opărească pe parcursul a 15-20 minute.
- Scurgeți apa din borcane într-o cratiță și pregătiți marinada din ea: adăugați foile de dafin, boabele de piper negru și uleiul rafinat de floarea-soarelui. Fierbeți soluția obținută pe parcursul a 2-3 minute din momentul clocotirii.
- Între timp adăugați sarea, zahărul și oțetul în borcane.
- Apoi umpleți-le cu marinada fierbinte. Acoperiți-le îndată cu capacele lor și închideți-le ermetic.
- Întoarceți-le cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet.
- Puneți conservele obținute la locul de păstrare. Sursa și Foto: retete-usoare.eu
De ce să mâncăm pește. Beneficii pentru sănătate