Simona Ionescu / Redactor Șef

Merită să salvați rețeta pentru sărbători: o rață pe varză „altfel”, în stil Michelin

Merită să salvați rețeta pentru sărbători: o rață pe varză „altfel”, în stil Michelin
Rețeta de rață pe varză este un „clasic” al bucătăriei românești, un preparat rafinat, adesea gătit de sărbători. Carnea consistentă, grasă și suculentă este considerată o alternativă excelentă la carnea de porc.

Un bucătar român care lucrează în Italia a reinterpretat această rețetă într-un restaurant de lux, oferind o variantă demnă de un restaurant Michelin. Deși rezultatul este deosebit, ingredientele sunt simple, iar rețeta este ușor de pregătit. Tot ce aveți nevoie este piept de rață, o portocală bio, unt și varză roșie pentru o rețetă „altfel”.

Ingrediente pentru 2 porții de rață pe varză „altfel”

Pentru pieptul de rață:

– 2 bucăți egale de piept de rață, de 250 g fiecare

– Sare, după gust

– 1 cățel de usturoi,

– cimbru

– rozmarin

– puțin unt

Pentru sosul de portocale:

– 2 portocale bio (zeama și coaja)

– 1 lingură de miere

– Cimbru

– 50 ml de coniac

– 20 g de unt

– Un praf de sare

Pentru varza roșie sotată:

– 300 g de varză roșie, tăiată fin

– Sare și piper, după gust

– Ulei de măsline extra-virgin

Mod de preparare

Se marinează pielea raței cu puțină sare fină, apoi se pune pieptul cu pielea în jos într-o tigaie rece. Se pornește focul și se gătește carnea de rață cu pielea în jos la foc mediu până când pielea devine aurie și crocantă. Apoi se întoarce pieptul, se adaugă un cățel de usturoi zdrobit, cimbru, rozmarin, unt și se acoperă pentru 5 minute. După aceasta, se scoate pieptul de rață din tigaie și se lasă să se odihnească 5 minute.

Se îndepărtează grăsimea din tigaie cu un prosop de hârtie și se adaugă coniac. După ce alcoolul s-a evaporat, se adaugă coaja și zeama de portocală, mierea, și se lasă să se reducă la jumătate. Apoi, se potrivește cu sare după gust.

Într-o cratiță, se topește o bucată de unt, se adaugă cimbru, apoi varza roșie tăiată fin. Se condimentează cu sare, piper, nucșoară și se sotează la foc mare timp de 5 minute.

Rețeta de rața pe varză este gata să fie servită. Pe o farfurie, puneți un strat de varză roșie călită, apoi așezați deasupra pieptul de rață tăiat felii. Se stropește totul cu sosul de portocale și, la final, se presară puțină sare pentru un gust perfect.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri