Simona Ionescu / Redactor Șef

O altfel de mâncare de fasole. Combinația este delicioasă

O altfel de mâncare de fasole. Combinația este delicioasă
Românii mănâncă fasole cu plăcere. Sunt câteva rețete tradiționale care au un loc la fel de important la mese precum sarmalele și micii. Nimeni nu refuză o iahnie sau o fasole cu șorici și ciolan.  De altfel, acest preparat a devenit unul cu adevărat emblematic pentru sărbătoarea națională.

Dar puteți găti mâncare de fasole și altfel, iar combinația pe care vă invităm să o descoperiți este cu adevărat delicioasă și surprinzătoare. Pentru a fi și mai simplu, puteți folosi fasole la conservă. Mâncarea de fasole cu dovlecei înăbușiți este o adevărată explozie de arome neașteptate, ideală pentru o cină sau un prânz preparate rapid în timpul săptămânii. Această mâncare de fasole altfel este atât ușor de preparat, incredibil de hrănitoare și foarte versatilă.

Ingrediente pentru mâncare de fasole cu dovlecei (2 porții)

– 1 dovlecel mare sau 1 zucchini

– 1 șalotă sau orice fel de ceapă

– 1/2 ardei iute roșu (opțional)

– 2 căței de usturoi

– 700 g fasole la conservă sau 230 g fasole uscată

– 2 linguri drojdie nutritivă (opțional)

– 1 linguriță pastă de miso (opțional) – miso este un condiment tradițional japonez, mai exact o pastă groasă obținută prin fermentarea boabelor de soia cu sare și cereale

– 1 lămâie (inclusiv coaja rasă)

– 30 g busuioc proaspăt

– Ulei de măsline

– Sare

– Piper

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALFIE STEINER (@alfiecooks_)

Mod de preparare

Dacă optați pentru fasole uscată, trebuie să o puneți la hidratat cu câteva ore înainte sau cu o seară înainte, apoi să o fierbeți. În timpul hidratării și fierberii, fasolea își triplează volumul.

După ce fasolea este fiartă, tăiați dovlecelul în rondele subțiri. Încingeți uleiul într-o tigaie, adăugați rondelele de dovlecel și gătiți-le până se rumenesc pe ambele părți (5 – 10 minute). Puneți deoparte. 

Tocați mărunt șalota, tijele de busuioc (frunzele le lăsați deoparte), ardeiul iute roșu și zdrobiți usturoiul. În același ulei în care ați gătit dovleceii, căliți ceapa cu un praf de sare până se înmoaie (2 – 3 minute). Adăugați tijele de busuioc, ardeiul iute și usturoiul, prăjindu-le până încep să emane arome puternice. Adăugați fasolea și niște zeamă (ori din conservă, ori din cea în care au fiert boabele, aproximativ un polonic). Amestecați bine și lăsați să fiarbă ușor timp de 5 minute. 

Adăugați dovleceii înapoi, amestecând cu grijă, să nu îi zdrobiți, apoi adăugați ingredientele opționale – drojdia nutritivă, pasta miso dizolvată într-o lingură de apă clocotită. În final, adăugați coaja rasă de lămâie împreună cu o mână de frunze de busuioc tocate.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre