Prăjitura Stropi de rouă este mai deosebită fiind fără aluat, cu strat de mere, cremă de vanilie și bezea, pregătite pe rând și adăugate unele peste altele în cuptor. Este foarte gustoasă, mai ales servită rece, de la frigider.
Ingrediente Prăjitură Stropi de rouă
Pentru stratul de mere (tavă de 24/24 cm): 1 kg de mere rase, 50 gr de zahăr, 2 lingurițe scorțișoară, 2 linguri de griș, 25 gr de unt cu 82% grăsime.
Pentru crema de vanilie: 5 gălbenușuri, 1250 ml de lapte, 100 gr de zahăr, 50 gr de zahăr vanilat, 200 gr de făină, 30 gr amidon, 38 ml de esență de vanilie, 150 gr de unt cu 82% grăsime, 1 vârf de linguriță cu sare.
Pentru bezea: 5 albușuri, 150 gr de zahăr, zeama de la 1 lămâie, 1 vârf de linguriță cu sare.
Mod de preparare
Pregătim mai întâi crema de vanilie. Mixăm gălbenușurile presărate cu sare, pentru a le intensifica culoarea, apoi adăugăm zahărul și din nou mixăm până zahărul se topește. Adăugăm laptele rece, omogenizăm, apoi adăugăm făina amestecată cu amidonul. Adăugăm și un praf de sare și punem crema la fiert. Amestecăm continuu până când crema se va îngroșa ca o budincă.
Stingem focul și încorporăm untul tăiat bucățele, zahărul vanilat și esența. Acoperim crema la contact cu folie alimentară să nu prindă crustă și o lăsăm să se tempereze până pregătim merele.
Pregătim stratul de mere pentru Prăjitura Stropi de rouă. Pornim cuptorul la 180 de grade. Într-un vas, la foc mic, punem zahărul la caramelizat împreună cu untul. Curățăm merele, le dăm pe răzătoarea mare și le adăugăm peste zahărul caramelizat. Le lăsăm pe foc până își schimbă culoarea și se formează sirop. Adăugăm griș în funcție de cât sirop au lăsat merele. Stingem focul, adăugăm scorțișoara și lăsăm compoziția de mere să se tempereze 6 – 8 minute.
Întindem compoziția de mere în tava tapetată cu unt și pudrată cu griș și o dăm la cuptor pentru 10 – 12 minute, sau până când începe să fiarbă pe margini. Scoatem tava din cuptor și întindem peste mere crema de vanilie caldă. O dăm din nou la cuptor pentru alte 10 – 12 minute, sau până când începe să iasă pe marginile cremei, sirop de la mere.
Între timp, pregătim bezeaua. Mixăm albușurile presărate cu sare până devin spumoase. Adăugăm, treptat, zahărul, alternând cu zeama de lămâie. Zeama de lămâie are rolul de a menține bezeaua fermă, dar mai atenuează și din dulceața bezelei. Întindem bezeaua peste crema de vanilie, o nivelăm frumos și trasăm niște onduleuri peste ea, cu o furculiță.
Dăm din nou prăjitura la cuptor pentru 10-12 minute, sau până când bezeaua se rumenește ușor la suprafață. Prăjitura se servește după ce a fost ținută câteva ore în prealabil la frigider.
Sursa: Chefi la cuțite
Moștenire pe linie paternă. Care e afecțiunea de care suferă fiul lui Dan Capatos
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook