După săptămâni în care au gustat sute de preparate și au fost cuceriți de pasiunea românilor pentru gătit, Chefi Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au închis aseară lista celor mai buni 20 de concurenți MasterChef din acest sezon. Emisiunea a fost lider de audiență, iar acum concurenții au intrat în linie pentru marea finală.
Cosmin Răducu, unul dintre bucătarii care se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 75.000 de euro, a dezvăluit rețeta de Mușchiuleț de porc cu orez cu șofran și sos de mere caramelizate, cu care i-a cucerit pe Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu atunci când a luat șorțul.
Lista ingrediente pentru orez cu șofran, mușchiuleț de porc și sos de mere caramelizate:
– 1 bucată mușchiuleț de porc
– Ulei de cocos
– Sare, usturoi pudră, piper proaspăt măcinat
– Orez Carnaroli – aproximativ 100 g
– Anason stelat
– Scorțișoară batoane – 2 buc
– Șofran – 2 plicuri
– Vin alb demisec – 150 ml
– Morcov – 3 buc
– Supă concentrată din oase de pui (cea la borcan) – aprox. 400 ml
– Ceapă galbenă
– Usturoi
– Unt 82% grăsime – 1 bucată
– Parmezan ras
– Mere Golden sau Granny Smith – 3 bucăți medii
– Esență de vanilie de calitate
– Zahăr alb (se poate înlocui cu stevia)
– Scorțișoară pudră
– Lămâie bio
– Cimbru proaspăt
– Mix flori comestibile (microgreens)
Mod de preparare:
1. Într-o tigaie, punem 2 linguri de ulei de cocos la încins, în care adăugăm o ceapă mică tăiată fin și un cățel de usturoi zdrobit. Lăsăm puțin la călit, după care adăugăm șofranul și apoi 100 de grame de orez.
2. Amestecăm orezul până capătă o culoare aurie, apoi adăugăm morcovul ras și îl călim ușor și pe acesta.
3. Adăugăm vinul și lăsăm să se reducă.
4. Tot acum adăugăm anasonul stelat, un praf de sare și piper, 1/2 lingurițe de nucșoară și 1/2 lingurițe de cardamom, un baton de scorțișoară și 1 linguriță scorțișoară pudră.
5. După ce vinul scade, începem să adăugăm supa de pui, polonic cu polonic.
6. După ce încorporăm toată supa de pui și orezul este fiert, oprim focul și acoperim cu un capac.
Pentru sosul de mere:
1. Decojim merele și le tăiem felii subțiri.
2. Punem 100 de grame de zahăr la caramelizat într-o tigaie; cum începe să se topească, adăugăm untul (30 de grame), merele tăiate, 1/2 lingurițe de nucșoară, 1 linguriță de scorțișoară, o lingură de zeamă de lămâie, puțină coajă de lămâie și esența de vanilie (2 lingurițe).
3. După ce s-au pătruns merele, le mutăm într-un blender și le pasăm.
4. Un sfert din sosul rezultat îl amestecăm cu orezul pentru un plus de aromă.
Pentru mușchiulețul de porc:
1. Curățăm mușchiulețul de grăsime, îl condimentăm cu sare, piper și usturoi pudră.
2. Sigilăm mușchiul în tigaie, apoi îl finalizăm în cuptorul setat la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 10-12 minute, sau până când temperatura internă atinge 70-72 grade Celsius.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook