Simona Ionescu / Redactor Șef

Ioana Bogdan, un om de televiziune care ne-a oferit distracție în anii negri ai comunismului

Ioana Bogdan, un om de televiziune care ne-a oferit distracție în anii negri ai comunismului
Ioana Bogdan a fost producătoarea și realizatoarea din Televiziunea națională care, zeci de ani, a adus în casele românilor cele mai spumoase emisiuni de divertisment. Toate Revelioanele de până în 1990 au fost realizate de ea. Iar textele umoristice, pline de „șopârle”, semnate de Octavian Sava, sunt de neuitat. Din păcate, despre oamenii din spatele camerelor de filmat sau din presa scrisă poveștile curg doar după moartea lor.

Numele Ioanei Bogdan, al lui Tudor Vornicu – directorul TVR, Simona Patraulea, Titus Munteanu  și Alexandru Bocăneț trebuie scrise cu majuscule în Cartea de Aur a Televiziunii României comuniste fiindcă, atât cât au fost lăsați și atât cât au putut după ce s-au  tăiat orele de program, ne-au oferit și momente de deconectare. Ei au fost cei care îi aduceau mereu în față pe Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Stela Popescu, Ștefan Bănică, Amza Pellea, trupa de balet a lui Cornel Patrichi, trio-ul Anda Călugăreanu, Florian Pittiș și Dan Tufaru.

Pe site-ul Televiziunii Publice s-a publicat știrea despre decesul Ioanei Bogdan, s-au amintit câteva emisiuni realizate de ea și cam atât. Sâmbătă, 6 aprilie, TVR 2 a difuzat, in memoriam Ioana Bogdan, emisiunea „Unora le place…”, o reluare din 2010 cu un concert fulminant al Aurei Urziceanu. Interviuri și recitaluri, în emisiuni realizate de Ioana Bogdan au fost difuzate și pe TVR Internațional. Atât. Niciun fost coleg nu a realizat o emisiune în care să se povestească românilor cine a fost și ce a făcut din spatele camerelor omul și profesionistul Ioana Bogdan.

N-am aflat nici ulterior când și unde a fost înmormântată. Dumnezeu s-o odihnească!

Voi reproduce câteva din textele unor oameni apropiați ei, care i-au recunoscut valoarea, precum și faptul că îi datorează mult pentru sprijinul dat în carieră.

George Stanca, despre una din emisiunile cu vedete ale Ioanei Bogdan

Jurnalistul și scriitorul George Stanca a publicat în 1984 în Suplimentul Literar și Artistic al Scânteii Tineretului (SLAST), condus de Ion Cristoiu, o cronică despre o emisiune de toamnă, realizată de Ioana Bogdan. Ulterior, cei doi au devenit prieteni apropiați, făcând parte dintr-un grup de artiști consacrați ai vremii. Soția lui George Stanca ne-a pus la dispoziție câteva fotografii din arhiva personală.

ioana bogdan cu george stanca
George Stanca cu Aura Urziceanu si Cornel Fugaru. Ioana Bogdan este în stânga imaginii. Foto: Arhiva George Stanca

„Toamna ca sentiment

Nu am nici o vină că mi-a căzut toamna drept anotimp preferat și că de aproape o lună cânt mereu „A venit toamna” pe versuri de Nichita și muzică de Alifantis. Așa a fost să-mi fie toamna la fel de dragă precum cea mai dragă ființă de lângă mine, să-mi fie toamna ca anotimp și ca sentiment. Poate și de aceea mi-a plăcut emisiunea Ioanei Bogdan, plină de frunze galbene, cu o Aura Urziceanu de nerecunoscut, întinerită, proaspătă și caldă cu Nicu Alifantis romantic și dulce ca mierea. Da, toamna totul e frumos, totul are dulceața perei pergamute ținută în hambar de grâu și a bobului de strugure gata de pus în zdrobitor. În sâmbetele toamnei de acum, în care soarele parcă nu mai vrea să se culce, ne bucurăm cu toții, copii și părinți, mătuși, psihologii și nepoțeii obraznici, mame eroine și mame în devenire de poveștile Fraților Grimm. Ele au palate populate cu prințese romantice costume așa cum ni le închipuiam noi în basmele copilăriei noastre, cu cai albi și cu minuni pe care numai atunci, în copilărie, le mai putem crede și ne înfiorăm tocmai de aceea.

ioana bogdan si george stanca
Ioana Bogdan, George Stanca și Aura Urziceanu, în anii 80. Foto: Arhiva George Stanca

Și tot într-o sâmbătă școlărească, Titus Munteanu și-a convocat elevii preferați – Olimpia Panciu, Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Maria Nistor, Marius Țeicu și recent premianta Cornelia Vorvoreanu și i-a pus să cânte și să facă ghidușii prin clase și prin bănci de studio. Ideea era și mai frumoasă dacă toți elevii ar fi purtat uniforme de-adevărat, evitându-se concursul de modă la care vrând nevrând am asistat. Și ne-am mai bucurat noi vizionând „Accidentul” lui Nicolaescu, unde evoluau și Mihăiță și Găitan și Ileana Popovici, reconstituiți și preluați pentru subconștientul succesului de chiar Nicolaescu, unde până la urmă el moare. Dar și Mihăiță. (…)”.

SLAST numărul 44, duminică 28 octombrie 1984, pagina 9

Nicu Alifantis: „Îi datorez enorm”

„Ne-a părăsit doamna Ioana Bogdan, o personalitate deosebit de importantă a Televiziunii Române. Îi datorez enorm și am colaborat permanent cu domnia sa din 1975.

Mulțumesc, Ioana pentru tot, o să-mi fie foarte dor de tine. Dumnezeu să te odihnească-n pace!”, a scris Nicu Alifantis, pe Facebook.

Adrian Enache: „A fost una dintre mămicile artistului Adrian Enache”

„Sunt OAMENI datorită cărora exiști profesional. Ioana Bogdan a fost una dintre mămicile artistului Adrian Enache. Am lucrat cu doamna Ioana Bogdan, am învățat de la ea, am fost norocos să fac parte din generația artiștilor cu personalitate.

Ioana Bogdan va rămâne veșnic în inima mea pentru tot ce mi-a oferit, ca să devin ARTISTUL de azi. Dumnezeu s-o odihnească!”, a fost mesajul trist, postat de Adrian Enache, pe pagina lui de socializare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre