Simona Ionescu / Redactor Șef

Bombă ascunsă într-o carte. A omorât un fost ministru din ordinul lui Ceaușescu

Bombă ascunsă într-o carte. A omorât un fost ministru din ordinul lui Ceaușescu
Istoria oricărui stat consemnează și fapte grave, comise din ordinul conducătorilor sau al unor servicii secrete. S-au petrecut și în România destule.

O astfel de poveste despre execuția unui fost ministru de Interne din perioada interbelică, devenit indezirabil în anii comunismului este consemnată în arhive. Sunt și declarații ulterioare morții acestui politician din Partidul țărănist, arestat și condamnat la temniță grea de către comuniștii veniți la putere.

Este vorba despre Nicolae Penescu, fost ministru al PNȚ și ultimul secretar general al partidului lui Iuliu Maniu. Comuniștii lui Gheorghiu-Dej l-au arestat și pe el și pe soția sa.

În aprilie 1963, Penescu a aflat că soţia sa a murit, la scurt timp, după ce a fost eliberată. Apoi a ieșit și el din pușcărie, dar a fost luat în vizor de Securitate.

În 1968, când generalul Charles de Gaulle a vizitat România împreună cu primul ministru Couve de Murville, fost coleg la Universitatea din Paris cu Nicolae Penescu, Ceauşescu i-a acordat permisiunea de a vizita Franţa. Penescu a rămas însă în exil în Franţa.

Povestea unui ministru de interne care i-a trădat pe țărăniști și comuniști

În anii 60, în exil se contura formarea unei ramuri externe a PNŢ, sub conducerea lui Nicolae Penescu, ultimul secretar general al partidului și un apropiat al lui Iuliu Maniu. Penescu era contestat de cercurile foştilor ţărănişti deoarece, cedând presiunilor Securităţii, depusese o mărturie defavorabilă lui Iuliu Maniu în timpul procesului din 1947.

În timpul procesului, alături de Iuliu Maniu. Cel cu mâna la ochi este Penescu

Chiar și cu aceste acuzații și suspiciuni, Nicolae Penescu a fost investit preşedinte al Uniunii Românilor Liberi, organizaţie a diasporei româneşti din care făcea parte și Ion Rațiu, se consemnează în documentele vremii.

În acestă calitate și locuind în Franţa, la Paris, Penescu a deschis mai multe canale media prin care a adus la cunoştinta lumii occidentale teroarea exercitată de regimul comunist din România, în fruntea căruia se afla Nicolae Ceaușescu. Din acastă cauză, țărănistul Penescu a devenit un obiectiv al Securităţii de la București.

Nicolae Penescu a sfârșit omorât de Carlos Șacalu

La 3 februarie 1981, Nicolae Penescu, în vârstă de 85 de ani, a primit la locuinţa sa din Paris un pachet al cărui conţinut declarat era o carte: „Memoriile lui Nikita Hruşciov”, în limba spaniolă.

În realitate, pachetul disimula o încărcătură explozivă, trimisă de Direcţia de Informaţii Externe, din Securitatea română, condusă de generalul Nicolae Pleşiţă.

Explozia l-a rănit grav pe Nicolae Penescu la gât, piept, faţă şi mâini, iar după câteva luni de spitalizare, acesta a decedat din cauza unor probleme respiratorii, după alte surse în urma unei crize cardiace.

Audiat de procurori în 2005 în dosarul lui Carlos Şacalul, generalul Nicolae Pleşiţă a spus atunci că Ceauşescu i-ar fi comandat lui Carlos cel puţin 7 atentate, pentru care ar fi plătit milioane de dolari.

Carlos Șacalul în procesul de la Paris

În opinia lui Pleşiţă, atentatul comis de Carlos asupra lui Nicolae Penescu a fost unul ratat. Asta deşi fostul ministru al lui Iuliu Maniu a decedat în cele din urmă din cauza rănilor produse de explozie.

Țărănistul Penescu a fost reabilitat după moarte

Nicolae Penescu a fost înmormântat la Paris, în cimitirul Père-Lachaise. Moartea sa a produs vâlvă și a fost comentată în toată presa. Iar în 12 octombrie 1998, prin sentinţa penală nr. 40, Curtea Supremă de Justiţie a casat toate sentinţele declarate împotriva lui Nicolae Penescu ca neîntemeiate şi nedrepte

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre