Simona Ionescu / Redactor Șef

Un mister de nepătruns: cum și de cine au fost făcute două celebre statuete acum 8.000 de ani

Un mister de nepătruns: cum și de cine au fost făcute două celebre statuete acum 8.000 de ani
În anul 1956, profesorul Dumitru Berciu, unul dintre cei mai renumiți istorici și implicit arheologi din România, a descoperit misterioasa statuie a Gânditorului. Este o statuetă de mici dimensiuni, unică în lume. A ieșit la iveală în timpul cercetătărilor arheologice la necropola din Hamangia.

Statueta e veche de 8.000 de ani și, în cei 65 care au trecut de la descoperirea ei, pare imposibil de deslușit misterul Gânditorului de la Hamangia. Arheologii au putut stabili însă anumite lucruri.  Statueta a fost cel mai probabil modelată în timpul Epocii de piatră. Are, prin urmare, peste 8.000 de ani. Nu e singură. Ci face parte dintr-un ansamblu.

Gânditorul are o pereche, o Femeie șezând – după cum a fost ea numită de cercetători. Cei doi, Gânditorul și partenera sa de la Hamangia au fost depuși împreună într-un mormânt. Iar aici începe misterul. De ce au pus strămoșii noștri de acum mai bine de 8 milenii două astfel de statuete într-un mormânt? Dar de ce le-au făcut? De ce stau pe gânduri? Oare reprezintă o ofrandă pentru viața de după moarte?

Misterul Gânditorului de la Hamangia

Gânditorul de la Hamangia e un bărbat care stă pe un taburet de mici dimensiuni, care nu beneficiază de spătar și are diverse motive decorative liniare pe laturi. Își sprijină capul în ambele mâini, coatele fiindu-i așezate pe genunchi. Capul are fața conturată, urechile sunt niște orificii, iar ochii au fost colorați cu alb. Cu trecerea anilor, Gânditorul a devenit un simbol universal pentru spiritualitatea omului preistoric.

Perechea Gânditorului, Femeia șezând reprezintă silueta unei femei care stă direct pe sol. Cele două statuete sunt singurul ansamblu preistoric cu personalitatea vizibil exprimată și care se completează reciproc. O altă teorie legată de cele două statuete e că ar reprezenta un zeu al naturii sau al vegetației, respectiv o zeiță a fertilității.

Originea culturii Hamangia

Cercetătorii au concluzionat că originea culturii Hamangia a fost regăsită în Antolia, locul din care s-ar fi deplasat apoi spre țărmurile vestice ale Mării Negre.

După ce statuetele au fost descoperite acestea au devenit celebre în toată lumea, fiind expuse în Londra, Atena, Paris sau New York. Cu așa o notorietate,  după anii 90 o comisie din partea UNESCO a inclus Gânditorul în lista celor 10 artefacte mondiale care nu trebuie să dispară niciodată.

Cele două statuete se află în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, iar în Constanța, la  Muzeului de Istorie și Arheologie se găsește expusă o copie a celor două piese.

Sursă foto: istorie-pe-scurt.ro

Exclusiv. Dani pare că o îndoapă pe Gabriela ca să iasă bebelușul uriaș. Iată ce le-a dat să pape

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre