Simona Ionescu / Redactor Șef

Prăjitura „Lacrimi de Înger”. Desertul care plânge

Prăjitura „Lacrimi de Înger”. Desertul care plânge
Cofetarii se dau peste cap să inventeze tot felul de rețete de dulciuri. Prăjitura „Lacrimi de Înger” este pectaculoasă și nu are nevoie de ingrediente speciale. Rețeta pentru prăjitura care plânge.

Legenda spune că un tânăr bucătar îndrăgostit a inventat prăjitura „Lacrimi de Înger”. Povestea spune că, înainte de nuntă, iubitul și-a adus creația în biserică și a acoperit-o cu un capac. Făcând un jurământ de loialitate, el i-a prezentat miresei un cadou. Când capacul a fost scos din tort, nuntașii au văzut că acesta era acoperit cu picături de chihlimbar și au spus că sunt ”lacrimi de înger”.

Prăjitura „Lacrimi de Înger”. Desertul care plânge

Cheesecake sau tortul ”Angel Tears” este revendicat și de americani. Fie că vine de la francezi sau de la americani, acest desert este spectaculos.

Ingrediente

Pentru aluatul fraged:

  • 80 g de unt;
  • 2 linguri de zahăr;
  • un gălbenuș de ou;
  • un pahar de făină;
  • o linguriță de praf de copt;
  • o lingură de smântână fermentată (iaurt/chefir/smântână dulce).

Pentru compoziția de brânză:

  • 500 g de brânză dulce de vaci;
  • 3 gălbenușuri de ouă;
  • 150 g de zahăr;
  • 100 g de smântână fermentată (3-4 linguri);
  • un plic de zahăr vanilat;
  • 1-3 linguri de griș.

Pentru bezea:

  • 4 albușuri de ouă;
  • 4 linguri de zahăr tos sau pudră.

Mod de preparare

Pregătiți aluatul fraged: puneți untul rece, tăiat în cubulețe, zahărul și făina cernută împreună cu praful de copt într-un bol. Amestecați-le cu mâinile până veți obține un aluat nisipos.

Adăugați gălbenușul și frământați aluatul până se va omogeniza și se va aduna sub formă de bilă. Dacă gălbenușul nu va fi suficient pentru aceasta, adăugați puțină smântână sau iaurt.

Puneți aluatul obținut într-o pungă de plastic sau înveliți-l cu folie alimentară. Dați-l la frigider pentru 30 minute.

Pregătiți compoziția de brânză: treceți brânza dulce de vaci printr-o strecurătoare măruntă. Puteți să o pasați cu blenderul, dar în acest caz compoziția se poate lăsa puțin după coacere. De asemenea, puteți să cumpărați o brânză fină și să o pisați puțin cu zdrobitorul pentru piure.

Adăugați zahărul, gălbenușurile, smântâna și zahărul vanilat. Amestecați până la omogenizare.

Adăugați 1-3 linguri de griș, în funcție de umiditatea și consistența brânzei. Amestecați și lăsați compoziția să se odihnească timp de 30 minute la temperatura camerei, ca să se umfle grișul.

Asamblați prăjitura: scoateți aluatul din frigider și puneți-l între 2 bucăți de hârtie de copt sau folie alimentară. Întindeți-l cu sucitorul până veți obține un blat cu 2.5-3 cm mai mare decât tava.

Transferați-l în tava pregătită (tapetați-i fundul cu hârtie de copt — pereții ei nu trebuie unși), așezându-l cât mai uniform și modelând pereții viitoarei prăjituri doar atât cât să încapă compoziția de brânză în blat.

Răspândiți uniform compoziția de brânză în blat.

Coaceți prăjitura pe parcursul a 20-30 minute, până stratul de brânză se va rumeni ușor, în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

Pregătiți bezeaua: bateți albușurile reci cu mixerul pornit la viteză mică, mărindu-i treptat viteza. Când vor deveni spumoase, adăugați treptat zahărul și continuați mixarea până la apariția vârfurilor persistente. Începeți să preparați bezeaua cu 5 minute înainte de scoaterea prăjiturii din cuptor.

Răspândiți îndată bezeaua pe suprafața prăjiturii (într-un strat uniform). Puteți să o lăsați ca atare sau să desenați un model cu furculița/spatula pentru ornat pe suprafața ei.

Introduceți tava în cuptor și coaceți prăjitura pe parcursul a încă 5-10 minute, până când bezeaua se va rumeni puțin (puteți să reduceți temperatura până la 170°C, dacă aveți un cuptor foarte puternic).

Scoateți-o din cuptor. Opriți focul și aerisiți cuptorul pe parcursul câtorva minute, după care introduceți iarăși prăjitura în el până se va răci complet, lăsând ușa abia întredeschisă.

Există varianta de a nu pune prăjitura înapoi în cuptor, ci de a o acoperi cu un bol mare.

Peste 2-3 ore vor apărea picături chihlimbarii pe suprafața prăjiturii. Acestea apar datorită condensului, care se formează pe suprafața ei și topește crusta de caramel.

Separați prăjitura de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit subțire și transferați-o pe un platou.

Porționați-o și serviți-o. Nu vă recomandăm să o lăsați până a doua zi. Este mai gustoasă, când este proaspătă. Sursa: retete-usoare.eu


Cum se simte Alexandru Arșinel după operația la ochi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre