Revederea unei persoane dragi, nunta, botezul, promovarea unui examen greu sau a unui interviu pentru cel mai dorit loc de muncă duce la o emoție puternică, care se lasă cu lacrimi pe obraz. Oamenii de știință au început să studieze această emoție, care a fost numită kama muta.
„Eram atât de curioși de această emoție încât am început să o studiem”
Potrivit cercetătorilor, această emoție extrem de puternică durează de obicei între 30 de secunde și un minut și se manifestă prin scăderea pulsului și creșterea temperaturii în jurul pieptului. Antropologul și psihologul Alan Fiske este unul dintre puținii oameni care studiază această emoție de ani buni alături de colegii săi Thomas Schubert și Beate Seibt.
„Toți psihologii presupuneau că plânsul înseamnă tristețe”
Cercetătorii spun că au început să fie tot mai curioși de ce se întâmplă în sufletul oamenilor, după ce au văzut că mulți plâng după ce vizionează un film cu supereroi. „Toți psihologii presupuneau că plânsul înseamnă tristețe, totuși lacrimile din filmul cu supereroi apăreau în momente pozitive. Eram atât de curioși de această emoție încât am început să o studiem”, povestește Fiske, potrivit The Guardian.
S-au făcut teste în 19 țări
@sqarexo a new emotion | #anewemotion #tojifushiguro
În anul 2018 cei trei oameni de știință au început să facă teste în 19 țări, și le-au cerut diferitor persoane să retrăiască un episod din viață care le-a declanșat „lacrimi pozitive”.
Ulterior, oamenilor le-au fost prezentate videoclipuri cu un cuplu care a retrăit relația de la începuturi și până la bătrânețe, apoi au completat un chestionar. Fiske susține că „mulți au povestit că, după ce au văzut videoclipurile și au experimentat kama muta, simțeau nevoia să îmbrățișeze pe cineva”.
„Ai o creștere temporară a excitării, apoi senzația te readuce la starea de bază”
„Exemplul clasic este întâlnirea cu un vechi prieten pe care nu l-ai mai văzut de ani buni. Kama muta ar putea fi o senzație care îți liniștește corpul. Ai o creștere temporară a excitării, apoi senzația te readuce la starea de bază”, a mărturisit și Janis Zickfeld, profesor asociat la Universitatea din Aarhus, coautor al studiului împreună cu Schubert, Seibt și Fiske.
Oamenii de știință spun că această emoție puternică, ce durează doar între 30 de secunde și un minut, îi îndeamnă pe oameni să aibă mai multă pasiune și bunătate și „ajută să apreciezi relațiile pe care le ai”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook