Nu există Crăciun fără caltaboș pe masă. Cum să-l faceți ca să aibă gustul deosebit din copilărie?
Secretul unui caltaboș ca pe vremea bunicii
Gospodinele adevărate nu acceptă ca pe masa tradițională de Crăciun să nu aibă un caltaboș de calitate. Există și un secret pentru ca acesta să fie cu adevărat desăvârșit. Trebuie să fiți atente ce condimente folosiți și să existe un echilibru între grăsime și organele de porc folosite.
Pentru realizarea unui caltaboș cum făcea bunica, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 2,5 kilograme măruntaie de porc (ficat, rinichi, splină, inimă) 250 g carne grasă de porc, 700 g ceapă albă, 1 cană mare cu orez, 4 foi de dafin, 1 căpățână de usturoi, 1 lingură rasă cu nucșoară măcinată, 1 lingură ras cu boabe de ienibahar măcinat, 100 g untură de porc, mațe de porc, piper negru măcinat, 1 lingură cu piper boabe.
Mod de preparare
Primul lucru care trebuie făcut când vă apucați de pregătirea caltaboșului este să spălați foarte bine măruntaiele, doar în apă rece. Puneți organele tăiate în bucăți mai mari la fiert, într-o oală mare în care adăugați foi de dafin, 2-3 linguri cu sare, căței de usturoi și o lingură cu boabe de piper.
Atenție! Organele se vor fierbe doar la foc mic. După ce sunt fierte, se scot din oală și se lasă la răcit. Zeama nu o aruncați. Spălați orezul și puneți puțin la rumenit în untură. Când devine sticlos, stingeți cu două căni și jumătate din apa în care a fiert carnea.
După ce a dat în clocot, se mai lasă să fiarbă încă zece minute. Lăsați să se răcească complet. Tocați ceapa mărunt și rumeniți în untura care a rămas. Dați carnea și măruntaiele de porc prin mașina de tocat. Aceasta se pune apoi într-un castron și se amestecă cu ceapă, piperul măcinat, ienibaharul și nucșoara.
Frământați apoi cu mâna alături de orez și condimentați cu sare. Cu această compoziție se umplu mațele. Legați la un capăt și puneți la fiert în apa în care au fiert organele. Caltaboșii se scot din apă și se lasă la scurs. Cine dorește, îi poate afuma.
Sursă foto: kanal d
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook