Simona Ionescu / Redactor Șef

Colectivul Teatrului Vanner vă invită la spectacolele lunii ianuarie din București

Colectivul Teatrului Vanner vă invită la spectacolele lunii ianuarie din București
Prima luna din an aduce câteva spectacole in care compania independenta de teatru Vanner Collective deschide discutii despre teme ale zilelor noastre, prezente in tot ceea ce ne inconjoara si despre care nu e usor mereu sa vorbim. Noile reprezentatii, derulate de acest teatru intre 21 si 28 ianuarie, pun intrebari si pun si spectactorii pe ganduri, dintr-o perspectiva onesta, cu care oricine se poate identifica.

Depresia si mecanismele construite pentru a merge mai departe cu ea, comunicarea cu sens, eco-anxietatea, mostenirea pe care o ducem si modurile in care ne limiteaza, fricile, vulnerabilitatile si superputerile fiecaruia dintre noi vor fi temele din spectacolele oferite de Vanner Collective.

Programul lunii ianuarie al teatrului Vanner Collective

Pe 21 ianuarie, Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons (la Unteatru, str. Sfintii Apostoli nr. 44, Bucuresti, ora 20:00) vorbeste despre intimitate si modul in care ea evolueaza. Intr-un context distopic in care oamenii nu mai pot rosti mai mult de 140 de cuvinte pe zi, un cuplu gaseste noi metode de a comunica si de a se adapta noilor reguli.

Secvență din spectacolul Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons

„Cei pasionati de puzzle-uri vor iubi acest spectacol. Cei interesati de utopii se vor uita la ceva ce poate fi mai adevarat si mai aproape decat oricand. Cei care studiaza sociologia si comunicarea vor urmari cate cuvinte irosim in relatiile noastre si cate raman nespuse. Activistii si aparatorii drepturilor omului vor vedea privarea libertatii de exprimare. Fragilitatea umanitatii este glue-ul care ii tine pe toti laolalta.”

Autor: Sam Steiner. Actori: Denisa Nicolae & Liviu Romanescu. Regia: Iulia Grigoriu. Scenografia: Razvan Bordos. Light design: Alexandru Matios. Sound design: Bogdan Morosanu.

Ironie la normele sociale moștenite

In Cassandra (Apollo 111 Teatrul, Palatul Universul, Str. Actor Ion Brezoianu nr. 23 – 25), spectacol care se va juca pe 24 ianuarie, publicul va calatori in mintea unei scriitoare care ramane fara voce in ziua in care trebuie sa compuna si sa citeasca elogiul mamei sale.

Disparitia figurii materne declanseaza un proces de auto-analiza comic-absurd prin care Cassandra incearca sa-si gaseasca locul, sa-si inteleaga propria feminitate, raportandu-se ironic la normele sociale mostenite.

Piesa Cassandra

„Sexy, puternic, fragil, vulnerabil. 2 corpuri aproape goale, aceeasi femeie. Dezgolite de prejudecati, cauta in legatura cu mama un contur al femeii care a devenit. Cassandra este adorabila, te rascoleste, te amuza, te respinge, te mangaie. Pe Cassandra vrei sa o pastrezi.”

Text: Norah Sadava & Amy Nostbakken („Mouthpiece”). Traducere: Denisa Nicolae. Cu: Denisa Nicolae & Mihaela Velicu. Regie: Leta Popescu. Scenografie: Tudor Prodan. Muzica: Mihai Dobre. Miscare scenica: Stefan Lupu. Pregatire muzicala: Oana Puscatu. Sunet: Daniel Octavian Nae. Lumini: Marius Nitu.

O poveste de dragoste amuzantă și tensionată      

Cel mai longeviv spectacol al Vanner Collective, LUNGS (Teatrul ACT, Calea Victoriei nr. 126, 27 ianuarie, 19:30) este o poveste de dragoste, usor dezechilibrata, taios de onesta, amuzanta, tensionata si actuala – intr-o perioada marcata, la nivel global, de anxietate, terorism, stari meteo instabile si vremuri politice nesigure, un cuplu tanar isi doreste un copil.

„Iti foloseste imaginatia intr-un mod atat de puternic si de magic incat ajungi sa vezi cum doua personaje se nasc in fata ta, si tu stii ca ai fost martor la nasterea lor. Te desprinde de realitatea ta si te poarta in cea a doi oameni care seamana extrem de tare cu tine, cu situatiile prin care ai trecut sau de care ai vrut sa uiti.”

Text: Duncan Macmillan. Cu: Denisa Nicolae si Liviu Romanescu. Regia: Nicolae Constantin Tanase. Scenografia: Adeline Andreea Badescu. 

Bărbatul care se luptă cu frica

Ultimul spectacol al lunii este KOMOREBI. Lumina care se filtreaza printre copaci (Teatrul National „I. L. Caragiale”, Sala Mica, 28 ianuarie, 19:00), ce prezinta drumul initiatic al unui barbat, in lupta cu Frica. Ce mai inseamna azi sa fii un „barbat adevarat”? O disectie actuala a parcursului catre sine si a impactului pe care il are descoperirea adevaratului chip ascuns sub masti fabricate dar si o poveste invaluita de dragoste, umor si curaj despre traume deconstruite, despre iubire si acceptare.

KOMOREBI. Lumina care se filtreaza printre copaci

„Noi am ales sa vorbim printr-un spectacol, sa punem subiectul in lumina prin poveste, prin cantec, prin dans, prin instalatii vizuale puse sub forma de masti. Best tip: sa vorbim. Sa nu mai ascundem. Sa nu ne mai temem. Sa spunem mai des povesti altora despre ce ne face sa simtim frica. Fiecare meserie ar trebui sa invete sa vorbeasca. Sa o faca tot mai des si fara teama. Repet, noi o facem prin povesti.”

Text: Raluca Manescu. Cu: Denisa Nicolae, Liviu Romanescu, Teodora Velescu. Miscare scenica: Teodora Velescu. Compozitie muzicala: Mihai Dobre. Scenografie si costume: Elena Gheorghe. Pregatire muzicala: Oana Puscatu. Univers sonor si light design: Alexandros Raptis. Concept Denisa Nicolae si Liviu Romanescu.

Ce este Teatrul Vanner

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie, in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil.

Detalii despre spectacole si bilete pe: www.calatorprinteatru.ro. Noutati pe Facebook si pe Instagram.

(Comunicat primit la redacție)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre