Simona Ionescu / Redactor Șef

Alegerile în timpul pandemiei: Zeci de întrebări. Niciun răspuns

Alegerile în timpul pandemiei: Zeci de întrebări. Niciun răspuns
Cum va arata lumea dupa criza COVID, cum se vor schimba raporturile de putere dintre tari si ce ar trebui sa faca Romania ca sa fie intr-o pozitie cat mai buna. Acestea sunt temele principale abordate in partea a doua a interviului pe care fostul sef SIE, Silviu Predoiu, i l-a acordat jurnalistului Dan Marinescu și care poate fi urmărit pe EVZ TV.

„Pe de altă parte, însă, nu putem face abstracție de specificitatea situației actuale, concrete, cu care ne confruntăm, respectiv de pandemie. Nu putem să spunem că era normal ca la 100-150 de cazuri pe zi să decretăm Stare de Urgență, să închidem lumea în casă și să interzicem deplasările, iar la 1000- 1000+ de cazuri pe zi, este normal să ne pregătim de alegeri, adică de strângeri de semnături – cum le strângem? cine sunt cei care se vor expune?-, de campanie electorală și reținem, într-o țară în care, în continuare, campania electorală este, în primul rând, din poartă în poartă, cu strânsul mâinii peste gard, cu sunatul la sonerie, „Deschide, că e tanti Cutare”, șamd, nu văd cum se poate face acest lucru. Rezonabil, fără să încălcăm ceea ce anunțăm în fiecare zi: nevoia de prevenție, de respectare de măsuri.

În același timp, haideți să ne imaginăm procesul în sine de vot. Ziua votului. Cum vom face în condițiile acestea? Că nu putem să vorbim despre alte condiții, deocamdată. Membrii Comisiei vor trebui testați. Cu câte zile înainte de alegeri? Cu 4 zile? Cu 3 zile? Chiar înainte să intre în Comisie? Vor trebui să țină mască. Câte ore să stea cu masca pe figură, în sală? Care va fi distanța dintre ei? Cum vor arăta sălile de vot? De câte ori se vor dezinfecta ștampilele, după fiacre votant? Câtă lume va intra în sală? Câtă lume va sta la coadă afară? Care va fi distanța? Pe câți kilometri se vor închide cozile? De câte ori vom opri alegerile?

Sunt o grămadă de întrebări, ca să nu mai speculez, care mă fac să spun că dacă din punct de vedere politic este pertinent să vorbești despre alegeri, din punct de vedere al securității cetățeanului, mi se pare, cel puțin în momentul de față, o aberație”, a declarat Predoiu.

Silviu Predoiu a adăugat că nu doar alegerile locale ar trebui amânate, ci și cele parlamentare, „ca o succesiune logică” a primei anulări.

În cadrul aceleași emisiuni s-au abordat și alte teme de interes. Spre ce fel de lume ne indreptam, suntem in plin razboi hibrid, care sunt taberele, ce se intampla cu aliatii Romaniei, unde vor duce revoltele din SUA, va supravietui UE crizei COVID, de unde pleaca teoriile conspiratiei care circula la nivel mondial, a avut loc un razboi pentru echipamente medicale, cum s-a descurcat Romania, sunt doar cateva dintre subiectele discutate de Silviu Predoiu si Dan Marinescu la emisiunea „Intrebari esentiale” de la Evenimentul Zilei TV. Puteți urmări interviul integral aici.

Apariție spectaculoasă. Un animal rar a fost fotografiat

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre