Simona Ionescu / Redactor Șef

David Beckham e obsedat de această prăjitură super simplă. A cerut-o în mod special la ziua lui

David Beckham e obsedat de această prăjitură super simplă. A cerut-o în mod special la ziua lui
David Beckham a aniversat recent „schimbarea prefixului” iar familia i-a făcut o mare surpriză. El nu a primit un tort aniversar clasic, cu cremă și etaje, ci prăjitura care de-a dreptul îl obsedează. E super simplu de preparat și are o istorie interesantă.

David Beckham a dezvăluit că de ziua lui a suflat în lumânările puse în prăjitura care îl obsedează. Se numește „lemon drizzle”, adică prăjitură cu stropi de lămâie. Povestea ei începe în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, fiind inclusă într-un rețetar acum  58 de ani. Dar,  de fapt, are origini încă de acum sute de ani, în Marea Britanie.

1.Nicolae al României, pe urmele Reginei Elisabeta. A fost lansat vinul oficial2.Miracol pentru Ionel Ganea. Detalii de ultimă oră despre starea fiului său, internat la ATI 3.Meghan Markle a dat lovitura mediatică. Și-a etalat cei 7 ani de căsnicie cu Prințul Harry 4.Cum arată acum Corina Caciuc, după doi copii și o relație de 5 ani cu Reghecampf – Foto 5. Zanni s-a botezat și a ținut prima predică. „Să mă folosească până-mi rup picioarele!” 6. David Beckham e obsedat de această prăjitură super simplă. A cerut-o în mod special la ziua lui
De ziua lui, David Beckham nu a suflat lumânările puse pe tort, ci înfipte într-un chec de ceai, prăjitura cu lămâie care îl obsedează (Foto: Instagram)

Colecția de rețete publicată de Evelyn Rose, o autoare evreică specializată în gastronomie, în 1967 a contribuit semnificativ la popularizarea versiunii de prăjitură cu lămâie pentru ceai pe care o recunoaștem astăzi și pe care o savurează David Beckham ori de câte ori are ocazia. Evelyn Rose descria prăjitura ei „delicioasă cu lămâie” ca fiind un pandișpan ușor, aromatizat cu coajă și suc de lămâie. Peste prăjitura caldă se turna un sirop din zahăr, apă și suc de lămâie, care o menținea extrem de fragedă și suculentă.

O prăjitură clasică pentru „ceaiul de la ora 5”

Lămâia nu a fost folosită exclusiv în cofetărie, ci și ca agent pentru tăiere, fermentare sau coagulare a diverselor alimente. Totuși, odată cu venirea navigatorilor care aduceau ingrediente „exotice” din colțuri îndepărtate ale lumii, a apărut și prăjitura cu sirop de lămâie („lemon drizzle cake”), care și-a câștigat rapid un loc de cinste la ora ceaiului.

Această prăjitură, devenită un clasic al ceaiului britanic, este un simplu pandișpan cu un gust ușor acrișor, preferat de iubitorii de citrice. Se potrivește de minune cu ceaiuri mai tari precum cel negru, Earl Grey sau Assam de recoltă târzie, care echilibrează aciditatea prăjiturii.

Al Doilea Război Mondial a pus pe mesele britanicilor prăjitura cu lămâie

Conform gastronomilor, Această prăjitură a evoluat din clasicul „pound cake” (prăjitură cu cantități egale de unt, zahăr, ouă și făină), ale cărui forme timpurii apar încă din cărți de bucate englezești încă din secolul al XVII-lea.

David Beckham e obsedat de această prăjitură super simplă. A cerut-o în mod special la ziua lui
Screenshot

Odată cu dezvoltarea comerțului cu zona mediteraneeană, aromele citrice au devenit mai frecvente în bucătăriile britanice. În timpul raționalizării alimentelor din al Doilea Război Mondial, gospodinele căutau rețete simple, iar prăjitura cu lămâie s-a potrivit perfect, necesitând puține grăsimi și ingrediente ușor de procurat. Rețetarul publicat în 1967 de Evelyn Rose a contribuit major la popularizarea variantei moderne a acestei prăjituri.

Rețetă simplă pentru prăjitură cu sirop de lămâie. Ingrediente

125 g unt nesărat, moale

125 g zahăr tos fin

2 ouă

125 g făină cu agenți de creștere (sau făină + 1 linguriță praf de copt)

Coaja rasă de la ½ lămâie (aprox. 1 linguriță)

Pentru siropul de lămâie:

Sucul de la ¾ lămâie

50 g zahăr tos fin

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează o formă de chec de 20 cm cu hârtie de copt. Bate untul cu zahărul până devin o cremă pufoasă. Adaugă ouăle, pe rând, amestecând bine după fiecare. Încorporează făina cernută și coaja de lămâie, amestecând ușor până când compoziția devine omogenă. Toarnă aluatul în tavă și coace timp de 40 – 45 de minute. Verifică cu o scobitoare – dacă iese curată, e gata.

Înțeapă prăjitura caldă cu o scobitoare pe toată suprafața. Cât timp se răcește prăjitura, prepară siropul: amestecă sucul de lămâie cu zahărul până se dizolvă complet. Apoi toarnă ușor siropul deasupra prăjiturii. Las-o să se răcească complet înainte de a o scoate din tavă. Se păstrează bine timp de 3 – 4 zile, acoperită, la temperatura camerei.

Citește și:

Slăbești mâncând. Desert – bezea plin de proteine și aproape fără calorii

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *