Simona Ionescu / Redactor Șef

Poftiți la plăcinta cu refrec! Rețeta mocanilor din Săcele

Poftiți la plăcinta cu refrec! Rețeta mocanilor din Săcele
Poftiți la plăcinta cu refrec! O fac mocanii din Săcele, Brașov, după rețeta din strămoși. Puteți să mâncați românește!

Poftiți la plăcinta cu refrec! Este o rețetă românească străveche pe care o făceau mocanii din Săcele. O găsiți în cartea ”Tradiții, obiceiuri și bucate alese din Șcheii Brașovului și Brașovechi”.

Poftiți la plăcinta cu refrec! Rețeta mocanilor din Săcele

Plăcintă cu refrec, foarte gustoasă și sățioasă, care se prepară în zona Săcele, județul Brașov.

Acum, când suntem invadați cu sute de rețete de pe tot globul, avem de unde alege. Vă recomandăm o rețetă românească: plăcintă cu refrec.

Rețeta o găsiți în cartea ”Tradiții, obiceiuri și bucate alese din Șcheii Brașovului și Brașovechi”, scrisă de dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie din Brașov.

Plăcintă cu refrec, foarte gustoasă și sățioasă, care se prepară în zona Săcele, județul Brașov

Ingrediente

Aluatul este făcut din:

  • 12 ouă medii (dacă sunt ouă mari se recomandă numai 12 gălbenușe)
  • linguriță de sare
  • 1200 gr. făină de pâine
  • O bucată de unt cât o nucă

Umplutura

  • 600 gr. brânză de burduf grasă (de oaie)

Altele: untură de gâscă pentru prăjit

Mod de preparare

  • Se cerne făina pe un blat de lucru, în mijocul grămăjoarei de făină se face loc cu mâna pentru gălbenușe, sare, untul dat pe răzătoare.
  • Ingredientele se amestecă intre ele și se face un aluat ca aluatul de tăieței, galben din cauza gălbenușelor.
  • Aluatul se frământă și se rulează cu mana până ia forma unei baghete, care se taie în 12 bucăți, ce se frământă un pic până li se dă forma unor pâinișoare.
  • Din cele douăsprezece pâinișoare ies șase plăcinte.
  • Plăcintele se fac astfel: se iau două pâinișoare care se întind cu sucitorul pe blat, având grija ca una să fie un pic mai mare, pe aceasta se presară brânza de burduf, sfărâmată, iar deasupra brânzei se pune foaia mai mică.
  • Marginile foii de jos se întorc peste marginile foii de deasupra și formează un fel de tiv (refrec) cu rolul de a sigila plăcintă.
  • Trebuie avut grija ca dimensiunile plăcintei să nu fie mai mari decât diametrul tigăii în care se prăjește aceasta.
  • Odată asamblată plăcinta, se pune la încins într-o tigaie o lingură de grăsime de gâscă, în care se va frige plăcinta, intorcându-se cu grijă și pe o parte și pe alta până când ambele părți sunt rumenite.
  • Plăcinta se scoate din tigaie cu furculița și se pune pe un platou, apoi se trece frigerea următoarei plăcinte.

Plăcinta cu refrec, în cartea de bucate tradiționale

Rețeta o găsiți în cartea ”Tradiții, obiceiuri și bucate alese din Șcheii Brașovului și Brașovechi”, scrisă de dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie din Brașov.

Rețeta o găsiți în cartea ”Tradiții, obiceiuri și bucate alese din Șcheii Brașovului și Brașovechi”, scrisă de dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie din Brașov.

Este o culegere de preparate specifice zonei, preparate care se făceau la anumite sărbători şi în anumite momente ale anului.

”Problematica alimentației românilor din Brașov și a evoluției bucătăriei locale trebuie cercetată din punctul de vedere al reflectării a cel puțin patru tradiții: tradiția pastorală, tradiția ortodoxă, tradiția culinară urbană occidentală (italiană, austriacă) și tradiția culinară urbană orientală (grecească și turcească).

Se poate vorbi astfel de existența unei civilizații a mesei, în care prepararea și consumarea hranei, ustensilele folosite pentru aceasta, obiceiurile și credințele legate de aceasta depășeau cadrul strict de supraviețuire și aveau un anumit scop sau rost, exprimând și ilustrând valorile și concepția despre lume și viață a comunității românilor brașoveni”, a precizat autorul cărții, dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie din Brașov.

Apariția cărții a fost posibilă prin materializarea proiectului „Civilizaţia mesei în Braşov. Tradiţii şi bucate alese din Şcheii şi Braşovechi”, pregătit de Agenţia Metropolitană Braşov, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov, Societatea Junilor Braşovechi, Tradiţii Brașovechene şi Asociaţia „Mă implic!”, un proiect cu finanţare de la AFCN.

Cartea cu bucate a fost tipărită în condiții grafice de excepție la Editura ”Monitorul Oficial” şi este oferită gratuit bibliotecilor publice, școlilor, publicului braşovean și turiștilor.


Povestea uitată a Coloanei fără sfârșit, monumentul lui Constantin Brâncuși

Mici sârbești cu sos de ardei grași. Rețetă tradițională

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre