Florile de liliac sunt folosite în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri. Pe vremuri, erau consumate pentru eliminarea paraziților intestinali, dar și pentru tratarea malariei. În secolul al XIX-lea, medicii foloseau florile de liliac pentru tratarea frigurilor.
Dulceață din flori de liliac
Florile de liliac sunt comestibile. Însă, în afară de ceaiuri, din gingașele flori de liliac se pot face două delicatese, sirop și dulceață. Rețete de sezon. Este o rețetă simplă, dar necesită răbdare.
Ingrediente
- 300 g petale de liliac
- 800 g zahăr
- 1,2 l apă
- zeamă de la 1/2 lămâie
- 2 plicuri zahăr vanilat.
Mod de preparare
- Toate petalele se spală și se lasă la scurs pe un prosop de bucătărie.
- Apa cu zahărul se pun la fiert într-o cratiță până la topirea totală a zahărului. Se adaugă petalele frecate cu zeamă de lămâie, zahăr vanilat, iar întreaga compoziție se lasă la fiert o oră.
- Când are consistența de dulceață, compoziția se toarnă în borcane sterilizate și bine închise.
Sirop din flori de liliac. Rețeta
Se prepară ca orice alt sirop. Merită!
Ingrediente
- un litru de apă
- 750 grame de zahăr tos
- 60 de grame de flori de liliac
- zeama de la o lămâie.
Mod de preparare
- Se spală ramurelele cu florile de liliac sub jet de apă cât să se ducă praful și alte impurități, musafiri nedoriți.
- Le lăsăm să se usuce natural și apoi desprindem doar floarea, nu și părțile verzi ale acesteia.
- Punem 750 de grame de zahăr într-un litru de apă și îl lăsăm să fiarbă la foc mic până când zahărul se topește și siropul se îngroașă.
- Când siropul începe să se îngroașe adăugăm florile de liliac. Amestecăm și mai dăm două-trei clocote după care oprim focul.
- Adăugăm zeamă de lămâie, acoperim vasul în care a fiert și lăsăm la infuzat până a două zi.
- A două zi scoate florile de liliac din sirop și le stoarcem ușor. Dacă nu vrem să le mai folosim, colectăm siropul într-un alt vas pe care îl punem iarăși pe foc.
- Între timp sterilizam și sticlele în cuptor.
- Dăm siropul într-un clocot și așa fierbinte îl punem în sticlele sterilizate și așezate pe o suprafață metalică (pentru a nu se crapă).
- După ce le umplem, le închidem capacele și le invelim cu o pătură pentru a se răci lent.
Dulceață din flori de soc. O rețetă de dulceață foarte aromată
Dulceaţă și gem de morcovi. Rețete inedite
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook