Simona Ionescu / Redactor Șef

„Visul pădurarului”. Tartă cu ciuperci și alune de pădure

„Visul pădurarului”. Tartă cu ciuperci și alune de pădure
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, ne propune să ne răsfățăm cu o delicioasă tartă cu ciuperci și alune de pădure, pe care a denumit-o „Visul pădurarului”.

Acest preparat, Tartă cu ciuperci și alune de pădure, este o rețetă de aperitiv. Nu e foarte complicat de realizat, având la bază un aluat de pâine colorat cu cărbune activ, iar deasupra se răsfață trei tipuri de ciuperci cu gusturi deosebite, pe un pat dintr-o cremă de brânză tartinabilă.

Ingrediente pentru Tartă cu ciuperci și alune de pădure

Pentru umplutura tartei: 750 gr ghebe de două feluri

250 gr ciuperci champignon

250 gr gălbiori

300 gr cremă de brânză

100 gr alune de pădure

unt și ulei

usturoi

sare și piper

Pentru aluat de tartă: 1 kg făină

400-450 ml apă

sare

40 gr drojdie

1 linguriță de zahăr

1 vârf de linguriță cu cărbune activ

Mod de preparare

Se pregătește aluat de pâine cu cărbune activ. Se cerne făina, se amestecă cu sarea și se face un locaș la mijloc. Acolo se pa pune drojdia lichefiată cu zahărul și puțină apă caldă. Se lasă câteva minute așa, până cânddrojdia se activează, se dezvoltă maiaua și face bășicuțe la suprafață.

În restul de apă călduță se dizolvă cărbunele activ. Cantitatea de cărbune activ se folosește în funcție de cât de colorat ne dorim aluatul. Vlăduț a pus doar puțin, pentru a obține culoarea gri, precum coaja copacilor toamna. Se frământă un aluat de pâine, turnând apa caldă, treptat și amestecând-o cu făina și maiaua din vas. Aluatul se lasă la crescut 40-50 de minute, acoperit și la loc cald.

Între timp, se pregătesc ingredientele pentru umplutură. Se curăță gălbiorii și se trag la tigaie cu unt, ulei și un cățel de usturoi. Se lasă gălbiorii întregi pentru un aspect plăcut al tartei. Ciupercile champignon se frig pe grătar presărate în interior cu puțină sare și puțin piper. Astfel vor colecta un suc tare gustos. Ghebele se curăță și se clătesc în multe ape, până se îndepărtează toate impuritățile din ele. Apoi se fierb în apă cu sare, se scurg bine și se mai trag la tigaie în puțin unt cu usturoi, ca și gălbiorii.

Coacere aluat pentru tartă și asamblare tartă aperitiv

Când aluatul este bine crescut se rupe din el și se modelează într-o tavă, pe hârtie de copt, sub frmă rotundă, sau ovală. Se lasă marginile mai groase, iar la unterior aluatul ceva mai subțire, să poată lua formă de tartă. Se stropește cu ulei de măsline și se coace pentru 15-20 de minute, fiecare bucată de aluat, la 180 de grade.

Se lasă să se tempereze, se tartinează cu crema de brânză și se așază deasupra delicioasele ciuperci. Se presară și alune de pădure măcinate grosier și gata-i de savurat delicioasa tartă cu ciuperci și alune de pădure.

Sursa: Chefi la cuțite

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre