Prăjitura cu griș este o rețetă tradițională din Scheii Brașovului.  Poate arăta diferit și altă aromă decât cea făcută uneori în aceeași curte sau peste drum. Asta pentru că gospodinele puneau în siropuri aromele pe care le găseau sau le prefereau (vanilie și scorțișoară, vanilie, rom, cafea etc.).

Plăcinta cu griș. Rețetă veche din Scheii Brașovului

Prăjitura cu griș  este unea dintre vechile rețete din zona Brașovului, în vremea când nu se consumau E-uri. Locuitorii din Scheii Brașovului preferau gustul clasic al plăcintei cu griș, lapte îndulcit cu arome de vanilie și scorțișoară. La fel de clasic era și decorul făcut simplu, din frișcă și o cireașă confiată sau proaspătă.

Ingrediente

  •           6 ouă medii
  •           6 linguri de zahăr tos, pline cu vârf
  •           2 plicuri de zahăr vanilat
  •           coaja rasă de la o lămâie
  •           un vârf de cuțit de sare
  •           100 ml de unt
  •           12 linguri de griș – pline cu vârf

Siropul

  •           500 de ml de lapte
  •           1 bucată de scorțișoară
  •           1 păstaie de vanilie
  •           Pentru ornat
  •           500 ml de frișcă lichidă
  •           un plic cu întăritor de frișcă
  •           16 cireșe confiate sau vișine proaspe

Mod de preparare

  • Siropul se face primul și se lasă la răcit. Pentru sirop se pune într-o cratiță laptele, zahărul, scorțișoara și păstaia de vanilie și se lasă să fiarbă la foc mediu, până când zahărul se dizolvat în lapte și laptele dă în clocot.
  • Pentru blat, se procedează astfel: se iau ouăle, se curăță și spală coaja, apoi se sparg și se separă gălbenușul de albuș în două castroane diferite. Albușul se face spumă prin batere cu telul. Pentru a fi tare albușul, se pune în el chiar de la început un vârf de cuțit de sare.
  • Gălbenușurile se freacă cu cele șapte linguri de zahăr tos și cele două plicuri de zahăr vanilat până când se albesc și capătă un pic de luciu, iar zahărul nu se mai simte între degete când se face proba.
  • În gălbenușul făcut spumos se toarnă lingurile de griș și se amestecă până se omogenizează; tot acum se pune și untul topit și se amestecă în continuare cu mixerul pe o viteză mică.
  • Apoi se scoate mixerul și se încorporează spuma de ou și coaja de lămâie, care se amestecă exact ca la blatul de tort cu o lingură de lemn care se rotește de jos în sus, pentru a păstra textura pufoasă. Într-o tavă de prăjituri mai mică, se pune o hârtie de copt și se toarnă toată compoziția, care se nivelează ușor.
  • Tava se bagă la cuptor pentru 20 de minute la temperatura de 170 de grade Celsius. Apoi se scoate din cuptor se toarnă peste ea siropul rece de lapte și se reintroduce în cuptor pentru 5-6 minute la temperatura de 180 de grade Celsius.
  • După ce se scoate din cuptor plăcinta cu griș se lasă să se răcească și se scoate din tavă, se porționează și fiecare felie este decorată cu frișcă și cu o cireașă sau o vișină.

Sursa și foto: ”Tradiții, obiceiuri și bucate alese din Șcheii Brașovului și Brașovechi” – Dr. Alexandru Stănescu, manager Muzeul de Etnografie Brașov


Lichiorul de chimen. O rețetă din vremea Imperiului Habsburgic

Cea mai frumoasă expoziție de Paște. Icoane pictate pe ouă de struț

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp