Prăjitura „Petre Roman”. O rețetă clasică

Prăjitura „Petre Roman”. O rețetă clasică
Petre Roman a fost cel dintâi premier al României eliberate de comunism. A fost așa de iubit de toată suflarea feminină, încât gospodinele i-au inventat propria prăjitură. Căreia, evident, i-au dat numele lui.

Despre Prăjitura Petre Roman toată lumea spune că este dulce și delicioasă. Astăzi vă arătăm cum se prepară aceasta. Are mai multe straturi, e puțin mai complicat de pregătit, dar oricine a gustat-o spune că merită efortul. „O prăjitură migăloasă, dar care merită tot efortul”, aşa este caracterizată prăjitură Petre Român de către bucătăraş-chef Ina, pe site-ul bucataras.ro. 

Ingrediente pentru Prăjitura Petre Roman

Pentru blat: 9 ouă, 9 linguri cu lapte, 9 linguri cu miez de nucă măcinată, 18 linguri de zahăr, 9 linguri de făină, 1 pachet praf de copt, 1 praf de sare.

Pentru cremă: 3 gălbenuşuri, 0,5 litri lapte, o budincă de vanilie, 150 g zahăr cristale, 200 g unt, 100 g zahăr pudra extract de vanilie.

Pentru caramel: 300g zahăr.

Pentru glazură: 150g zahăr pudra, 3 linguri cacao, 2 linguri ulei, 3 linguri apă fierbinte.

Mod de preparare

„Reţeta, aşa cum am preluat-o eu, spunea să facem un blat pe care-l vom tăia în 3 felii (ca pe tort), dar pentru a nu mă complică prea tare, eu împart cantităţile ingredientelor în 3 părţi egale şi coc, separat, 3 blaturi.

Se bat albuşurile spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul (doar cele 18 linguri de zahăr cristale) şi laptele, apoi gălbenuşurile, făină şi nuca. La final, adăugăm praful de copt şi turnăm compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm la cuptor pentru circa 20 minute, având grijă că la jumătatea perioadei să întoarcem tava cu 180 grade, pentru o coacere uniformă. Procedăm la fel cu celelalte două blaturi”, arată chef Ina.

Separat, gălbenuşurile cu zahărul, laptele şi budincă de vanilie se amestecă şi se fierb până se îngroaşă ca o smântână. După aceea se bat 200 g unt cu 100 g zahăr pudra şi câteva picături de extract de vanilie. Când crema s-a răcit, se amestecă cu untul bătut.  Se amestecă bine ingredientele până dispar cocoloaşele de cacao, apoi se toarnă fierbinte peste prăjitură şi se nivelează cu o spatulă sau cuţit cu lama lată.

Asamblare Prăjitura Petre Roman

Peste primul blat se întinde jumătate din crema de vanilie şi se acoperă cu blatul al doilea. Peste acesta se toarnă caramel fierbinte făcut din 300 g zahăr ars. Se lasă caramelul să se răcească. Apoi se întinde peste el restul de cremă de vanilie. Se acoperă cu al treilea blat. Se decorează cu glazură de ciocolată şi se lasă prăjitura la rece pentru cel puţin 24 ore, timp în care caramelul va însiropa blatul central, dând astfel prăjiturii un aspect deosebit şi o aromă incredibilă, alături de crema de vanilie.

Sursa: bucataras.ro
Un truc simplu care te poate face cu 35% mai bogat! Inventat de japonezi