Simona Ionescu / Redactor Șef

Filmul premiat a ajuns și în România. Incredibil cum arată azi actorul Adrian Văncică din „Las Fierbinți”!

Filmul premiat a ajuns și în România. Incredibil cum arată azi actorul Adrian Văncică din „Las Fierbinți”!
După ce filmul a obținut două distincții majore la Festivalul de Film de la Veneția 2024 - premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Orizzonti și premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secțiunea Orizzonti și secțiunile paralele - acesta a ajuns în cinematografele din România. Premiera de gală a avut loc seara trecută.

Cinefilii care au participat la premiera din România a peliculei multipremiate la Festivalul de Film de la Veneția 2024, „Anul nou care n-a fost”, au avut parte de o surpriză de proporții. Este incredibil cum arată acum Adrian Văncică, din „Las Fierbinți”, acesta fiind greu de recunoscut, având în vedere transformarea uluitoare prin care a trecut. Cunoscut publicului larg pentru rolul „Celentano” din „Las Fierbinți”, îndrăgitul actor care are rolul principal în film, a pășit plin de emoții pe covorul roșu.

„Celentano” din „Las Fierbinți” nu mai arată de mult la fel. Actorul a trecut printr-o transformare uluitoare (Facebook)

El a mărturisit că „așteptarea a fost cea mai grea” în legătură cu filmul. Lucrul la pelicula premiată la Veneția a început acum 7 ani, filmul fiind gata de un an și jumătate. „Așteptarea asta mi-a mâncat nervii”, a recunoscut actorul.

Actorul a rememorat cel mai frumos moment pe care l-a trăit în toată cariera sa, petrecut în timpul Festivalului de Film de la Veneția2024. „Aplauzele acelea nu se mai terminau. Nu mai știam cum să reacționez. Oamenii aceia pur și simplu nu se opreau. Nu am mai avut niciodată un astfel de sentiment”, a spus Adrian Văncică pentru Cinema City.

Filmul premiat a ajuns și în România

La Festivalul de Film de la Veneția 2024 au mai fost obținute și alte recunoașteri importante. Scenaristul și regizorul Bogdan Mureșanu a fost onorat cu Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru cel mai bun scenariu, acordat de criticii independenți. De asemenea, imaginea filmului, realizată de Boróka Biró, a fost recompensată printr-o mențiune specială la premiul „Authors under 40 Award Valentina Pedicini”.

O emisiune TV de ode la adresa fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu, „Plugușorul patriotic”, a devenit subiectul filmului câștigător la Festivalul de Film de la Veneția 2024, odată cu proiecția tragicomediei „Anul nou care n-a fost”.

Filmul premiat la Veneția, „Anul Nou care n-a fost”, a ajuns în cinematografele din România (Instagram)

Așa cum a menționat protagonistul filmului, actorul Adrian Văncică, s-a muncit șapte ani la realizarea peliculei, zeci de actori importanți fiind implicați, iar acum curg emoțiile.

Regizorul filmului „Anul nou care n-a fost”, Bogdan Mureșanu, a surprins momentele dramatice și tensionate din preajma Revoluției din 1989, pornind de la o emisiune de ode dedicate lui Ceaușescu, filmată în noiembrie-decembrie 1989 pentru programul de Revelion din acel an. Emisiunea nu a mai apucat să fie difuzată vreodată, datorită izbucnirii Revoluției Române din același an. Însă a ajuns subiect de film de succes.

O parte din distribuția filmului „Anul nou care n-a fost”, alături de regizor și scenarist, au cules laurii la Festivalul de Film de la veneția 2024 (Instagram)

„Mare parte din film este structurată pe această încercare ridicolă de a păstra ceva din acel regim care se prăbușea, din acea lume care era mai curând o inerție, o inerție care putea distruge destine”, a declarat Bogdan Mureșanu într-un interviu pentru Europa Liberă, post de radio care el însuși e personaj în film.

Recuzita veche a trebuit printată 3D, deoarece nu s-au găsit niciunde obiectele

Regizorul a explicat cum a ales titlul filmului. Anul Nou de după Revoluție a venit încărcat cu mult entuziasm: românii scăpați de regimul comunist erau convinși că lucrurile se vor schimba. „Dar, după cum bine știți, a urmat o dezamăgire destul de rapidă, inclusiv expresia lui Ion Iliescu despre ‘comunism cu față umană’, asta după ce muriseră oameni. Vă dați seama ce dezamăgire uriașă. Știm că a început o serie de proteste atunci”, a mai punctat acesta.

Pentru „Anul nou care n-a fost”, regizorul a lucrat cu „o armată” de oameni. Numai distribuția numără 42 de actori „profesioniști și serioși”, după cum îi numește acesta.

Alături de actorul principal, Adrian Văncică, din distribuția filmului fac parte actorii: Nicoleta Hâncu, Mihai Călin, Andrei Miercure, Emilia Dobrin, Iulian Postelnicu, Manuela Hărăbor, Ioana Flora, Ada Galeș, Victoria Răileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuț Popescu, Theodor Șoptelea, Răzvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Cătănescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Hărnuț, Sorin Cociș, Marius Damian, Marian Adochiței, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma și mulți alții.

O parte din scene au fost filmate la -13 grade Celsius, noaptea, în mlaștinile Neajlovului. Cea mai mare provocare a fost însă găsirea echipamentului de televiziune din anii 1980. Cum nu au fost găsite toate elementele de recuzită, camerele TV din anii aceia au trebuit să fie realizate folosind imprimante 3D.

Filmul „Anul Nou care n-a fost” s-a lansat în cinematografele din întreaga țară pe 24 septembrie 2024, cu o premieră de gală la București.

Surse foto: Instagram, Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre