Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se usucă fructele și legumele pentru iarnă

Cum se usucă fructele și legumele pentru iarnă
Bunicile noastre nu cunoșteau conservanții și uscau fructe și legume pentru iarnă. Pur și simplu le puneau la soare. Procesul este simplu și merită din plin.

Nu mai este o problemă să cumperi legume și fructe din magazin și în toiul iernii. Sunt aduse de peste tot din lume și există sute de conserve și produse congelate. Însă, gustul legumelor și legumelor uscate este cu totul altul.

Cum se usucă fructele și legumele pentru iarnă

Bunicile noatre păstrau alimentele peste iarnă prin uscare. Metoda reține majoritatea proprietăților nutritive.

Merele, prunele, perele, gutuile, inclusiv smochinele sunt fructe care se recoltează în această perioadă și care, uscate, ajută digestia și vin cu un aport considerabil de antioxidanți. Iar gustul e delicios. Le poți consuma în iaurturi, amestecate cu cereale integrale, sau ca atare, pe post de gustare

Pentru a le usca, o condiție principală este să alegi fructe curate, sănătoase. Acestea se taie felii sau bucăți și se agață la uscat, ori se pun pe grătare, la cuptor, cu ușa cuptorului întredeschisă. Temperatura se crește progresiv de la 40 la 60-70 de grade Celsius, apoi se scade treptat. La final (după câteva ore bune), fructele trebuie să fie elastice și catifelate, fără să lase zeamă dacă sunt stoarse.

Legumele și plantele se usucă la aer

  • Legumele, cum ar morcovii și țelina, se usucă prin aceeași metodă.
  • Ciupercile se taie bucăți, se înșiră pe ață și se agață la uscat într-un loc cald și uscat. Ardeii grași, iuți și kapia se usucă la fel, înșirați pe ață.
  • Ceapa și usturoiul se păstrează cel mai bine împletindu-le codițele și agățându-le pur și simplu în cămară.
  • Plantele care se pot recolta și pune la uscat toamna sunt cimbrul, mărarul, pătrunjelul, busuiocul, leușteanul, frunzele de afin, rădăcinile de cicoare etc. Se trec printr-un jet de apă rece, pentru a scăpa de praf și impurități (rădăcinile plantelor se spală bine), apoi unele se întind pe hârtie sau pe o bucată de tifon, în strat subțire, altele se leagă în buchețele și se atârnă în cămară.
  • Dacă le usucați la aer, alegeți locuri uscate, ferite de bătaia directă a soarelui, care le cam veștejește și le ia din aromă. Dacă le usucați la interior, condiția este ca spațiul să fie bine aerisit. Uscarea poate dura câteva zile, în cazul frunzelor, până la câteva săptămâni, în cazul rădăcinilor.

Cum se depozitează legumele și fructele uscate

Fructele și legumele se păstrează în cutii de plastic, vase din ceramică, borcane cu capac, pungi de hârtie sau săculeți de in. Evită cutiile de tablă sau de aluminiu. Ține recipientele în locuri răcoroase, ferite de lumină. Rezistă luni bune, până la un an. Înainte de a le introduce în aceste recipiente, după uscarea în cuptor, lasă-le cel puțin cinci zile la aer. Plantele uscate se păstrează în săculeți de pânză sau în pungi de hârtie.


Dieta pe bază de supă. Beneficii și dezavantaje

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre