Simona Ionescu / Redactor Șef

De unde vine pericolul purtării măştilor la copii. Un superspecialist explică

De unde vine pericolul purtării măştilor la copii. Un superspecialist explică
Dr. Traian Ionescu. Este medic epidemiolog și infecționist, academician, profesor,  a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii timp de trei decenii. Dr. Traian Ionescu a luptat vreme de 60 de ani cu epidemiile. Acum are 91 de ani și trăiește în Căminul de Vârstnici „Nicolae Cajal” din București. Chiar și din cămin, este preocupat de subiectele zilei, mai ales de cele legate de profesia sa. De curând a trimis o scrisoare către cristoiublog.ro în legătură cu o problemă controversată a acestei perioade: măștile la copii. O reproducem și noi pentru informațiile sale interesante și care sunt bine de știut.

Prin expiraţie se elimină nişte substanţe, gaze care rămân și se impregnează în calitatea materialului măştii pe care copilul o poartă pe faţă. Se va întâmpla un fenomen intâlnit frecvent în practică, o acidoză respiratorie, deci o creştere primară a hipoventilaţiei alveolare, adică a presiunii CO2, cu răspuns renal compensator, cu creştere de secreţie de hidrogen, care apare la 3-5 zile şi duce la creşterea H2CO3 în plasmă.

Pe scurt, am spus ceea ce se întâmplă în această punere a măştii pe faţa copilului. S-ar putea spune că, prin această intervenţie a mea, m-aş opune măştii. NU! Dar în afară de aceste substanţe, în afară de aceste schimbări care se petrec în şist metabolic, se expiră în mască frecvent şi germenii pe care îi inspirăm şi apoi îi expirăm, deci tot ceea ce plămânul expiră ca nefiind favorabil sănătăţii rămâne în mască, nu se elimină, ci se inspiră din nou, cu consecinţele pe care vi le-am amintit.

Din această cauză, propun ca, fără o mască prevăzută cu filtru expirator care să elimine toate aceste substanţe nocive pe care copilul le inspiră din nou, orele când copii poartă mască fără filtru de expiraţie să ţină 30-40 min şi apoi profesorul de gimnastică să îi adune şi să facă exerciţii de expiraţie şi inspiraţie. Sigur că da, ar fi fost de dorit butelii de oxigen, dar sunt periculoase în mediul şcolar.

Rămâne, însă, o propunere pe care v-o fac şi am auzit-o întâmplător de la un domn care trăieşte în America de Sud, care a spus că pregăteşte un număr de 1 milion de măşti cu filtru şi le va trimite în România.

Chiar și noi, adulții, va trebui să găsim, din jumătate în jumătate de oră sau măcar din oră în oră, un loc izolat sub un arbore, să facem exerciţii respiratorii pentru a ne oxigena plămânii.

Răul pe care îl face inspiraţia de către copii a propriilor toxine, în perioada când plămânii lor se dezvoltă, se va repercuta foarte târziu în starea lor de sănătate.

Vă rog să ţineţi cont de această observaţie pe care o fac: DA, sunt pentru purtarea măștii la copii, dar cel puţin cu filtru expirator, altfel s-ar putea şi nu zic s-ar putea că deja s-au citat pentru cei care au fost bolnavi de acest virus, s-ar putea să rămână cu o dezvoltarea defectuoasă şi cu suferințe pulmonare toată viaţa. Vă rog să ţineţi seama de această observaţie şi să luaţi măsurile în consecinţă! Vă mulţumesc pentru atenţie!”

Textul scrisorii a apărut pe cristoiublog.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre